Bezoekers van het center!

Wat maakte 2014 extra bijzonder?

Maart: er komt een jongen(10 jaar) met zijn vader uit het dorpje Sifoe naar het center. Hij heeft een wond aan zijn linkervoet, de grote teen. Het moet ernstig zijn want ik ruik de wond. Op het moment dat ik "doekje"eraf haal, zie ik al. Veel necrotisch(zwart, dood weefsel). De vader geeft aan dat teen gebroken is geweest, nu ongeveer 3 maanden geleden. Hij is van hot naar her gestuurd, maar nergens is adequaat gehandeld. Op het laatst verwijst iemand hem naar het Berending Health Center, want daar werkt een blanke.

Ik maak(knip zwarte weefsel weg) de wond schoon en verbind deze met biogaze. Verder neem ik contact op Dkt. Armandou Correa(werkt in ziekenhuis Banjul), maar woont/komt van Berending. We kennen elkaar.De jongen kan meteen komen. Ik schrijf brief en geef geld aan de vader voor de reis naar Banjul. Is nl. al 3 maanden onderweg met zijn zoon en heeft hem veel geld gekost.

Voordat ze vertrekken geef ik de jongen nog een pijnstiller.

Jammer, tot op heden niets meer gehoord. Zo werkt dat in Gambia.

Eind april komt Binta met Haddy en Haddy is een kind met het syndroom van Down. Is geboren in 2010 toen ik net in Berending was. Had zo in de gaten wat er aan de hand was. Met Sulay(is vriend van de vader) gesproken. Ouders hebben ook in de gaten dat er iets mis is. Als het een mongooltje is, mag het niet te lang blijven leven, begrijp ik. Is niet goed voor de compound waar Haddy woont.

Ik krijg speciale band met moeder en dochter. Helaas kan ik weinig doen.

April 2014 komt Binta met Haddy naar het center. Haddy is opgezwollen en houdt dus vocht vast over gehele lichaam. Ik schrijf brief en vraag Binta met haddy naar het ziekenhuis te gaan, naar een kinderarts.

Op dat moment gaat zij niet naar het ziekenhuis.

Begin mei ga ik naar huis en enkele dagen later overlijdt Haddy, als ze alsnog op dat moment naar ziekenhuis is gebracht. Helaas te laat dus. Wordt thuis in de "tuin" begraven. Als ik terugkom, spreek ik Binta en ik merk wel dat ze verdrietig is. Op dat moment zie ik dat Binta zwanger is. Eind november wordt er een dochterje geboren.

Op 17 augustus overlijdt Mus Sanneh. Hij is dan 39 jaar en kan moeilijk praten en hoort en ziet erg slecht. Draagt sinds 2011 een bril van Jan. Er ging een wereld voor hem open.

Musa ken ik vanaf het begin en had speciale band met hem. Kwam 2 à 3 per week even groeten.

Hij heeft erge bloedarmoede en met medicatie gaat het slechts voor korte duur iets omhoog. Dan komt er ook nog een vieze wond aan het been bij.

Na enkele weken stuur ik hem naar het ziekenhuis in Serekunda. Wordt daar opgenomen voor 8 dagen. Komt op dag van ontslag met zijn moeder naar het center. Ik vind Musa niet opgeknapt. Er zit geen brief bij(kennen ze in Gambia niet) en ik geef hem medicijnen tegen pijn en weer voor de bloedarmoede.

Ik beloof moeder Musa zondag(is nu vrijdag), thuis te komen verbinden.

Dat doe ik en Laminmada gaat mee. Als we daar aankomen ligt Musa op bed. Ik vind hem slechter dan vrijdag en hij is erg druk met praten en bewegen. Stel voor hem weer naar het ziekenhuis te brengen. Voordat ik alles geregeld heb, is het jammer genoeg te laat. Musa overlijdt buiten in de auto.

Dan denk ik, wat had hij nou? Zou het leukemie geweest kunnen zijn? Kom je nooit achter daar.

In oktober erongelukt Ansumana Badjie. Hij wordt geschept door een militaire auto, die veel te hard rijdt. Het gebeurt in Gunjur, waar hij op de taxi staat te wachten. Bubacarr, onze tuinman, staat op dat moment met hem te praten als het gebeurd.

Op 15 november overlijdt plotseling vader Laminmada Jatta. Hij komt al zeker twwe jaar maandelijks op controle voor bleddruk en ivm diabetes. Afgelopen woensdag nog geweest: beiden zijn goed.

Hij heeft een bepaalde huisaandoening(heb ik nooit eerder gezien, in schaamstreek en hiervoor (zegt hij) is hij onder behandeling in ziekenhuis. Echter als ik vraag wat zei arts in ziekenhuis, meestal was afsraak niet door gegaan of het was goed.

Op de sterfdag hoor ik van de familie, dat hij nooit in ziekenhuis is geweest.

15 november 's morgen komt hij nog naar center. Voelt zich niet lekker. Uitslagen bloeddruk en bloedsuiker nog steeds goed.

Na de begrafenis de volgende dag hoor ik, dat er een Marabou(soort medicijnman) bij hem is geweest en heeft hem iets te drinken gegeven. Niemand weet wat en niemand weet naam van Marabou. Een daarna overlijdt Dabo Jatta.

Op zondag 16 november komt Bacary Sanyang(is 's avonds 22 uur) met zoontje van 6 jaar op de rug, richting mijn huis. De mannen die bij mij op theevisite zijn, horen hem om hulp roepen. Gaan er snel naar toe en zien dat zoontje overleden is.

Bubacarr brengt hem met de auto naar huis. Oorzaak: volgens mij gele koorts.

Tijan Dem, 4 jaar heeft ook gele koorts. Komt voor zoveelste keer naar het cener. Ik schrijf brief en vraag familie meteen naar het ziekenhuis te gaan.

De volgende morgen als ik ga vragen hoe het is, blijkit dat ze niet naar het ziekenhuis zijn geweest. Daar geven ze Tijan een injectie en dan gaat hij zeker dood, is hun mening en ervaring(?).

Dit is net voor 28 november, de dag dat ik naar huis ga. Ben benieuwd hoe het is als ik straks terug kom.

 

Natuurlijk gebeuren er veel meer nare dingen, maar dit zijn enkele hoogte punten(of dieptepunten).

Mensen gaan vaak te laat naar een ziekenhuis ivm de kosten. Of stellen zij eerst andere prioriteiten???

 

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marialda Kuin | Antwoord 14.01.2015 14:00

Hallo Denis,
Ik lees je verslag over 2014 en lees alle verhalen over de mensen die bij jou komen voor hulp. Fantastisch dat ze bij ju komen, zij geloven in jou!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk