Een bewogen jaar in Berending!

Heel goed en minder goed......

Het jaar 2014 zit er weer bijna op.

Helaas heb ik in het najaar van 2013 de site niet bij kunnen werken. Heeft met vakantie in Egypte te maken.

Vanaf eind 2013 zijn er problemen met de buren, die in de andere helft van het door ons gebouwde huis wonen. Ik weet niet aan wie het ligt: aan hem of haar. Een vrouw in Gambia heeft te doen wat haar man wil en zegt. Dat betekent dat als zij mij zo beledigd, heeft hij haar te corrigeren, maar dat gebeurd blijkbaar niet. Hij laat haar haar gang maar gaan.

In februari loopt het de spuigaten uit(op Jan zijn verjaardag) als zowel de buurman, zijn vader en zijn oudste broer mij willen aanvallen. Gelukkig komt Wim net met enkele gasten om de hoek en zijn getuige en zij "schrikken" hen af.

Op dit moment is het zo, nauwelijks contact met hem en geen contact met haar. Ze probeert mij nog regelmatig uit de tent te lokken, maar daar reageer ik niet (meer) op.

Veel belangrijker is te vertellen over het werk.

Eind 2013 krijg ik bericht van Eugenie Breukers, getrouwd met Leen Caspers, verpleeghuisarts. Leen ken ik ook, vanuit mijn werk in Venlo.

Zij verblijven ook meerdere maanden per jaar in Gambia om daar te werken in de gezondheidszorg. Leen geeft les aan zusters en broeders(hahahaha) in opleiding.

Ook werkt hij, samen met Eugenie, die verpleegkundige is, in enkele ziekenhuisjes, zoals in Tanje en Serekunda.

Zijn daar bezig met baarmoederhalsonderzoek bij vrouwen tussen de 25 en 45 jaar. Is een hele klus maar werpt zijn vruchten af. Als er iets verdachts wordt gevonden, gaan de vrouwen voor nader onderzoek/behandeling naar SOS-kinderhulp in Kololi, bij Serekunda. Wordt gesponserd vanuit Nederland.

Als het meezit, gaan wij dit onderzoek ook doen voor de vrouwen van berending, Kartong, Gunjur en omgeving.

Het enige wat ons kan tegenhouden op dit moment, is de Ebola, gelukkig nog niet in Gambia.

Jan en ik sturen nog regelmatig dozen met verbandartikelen en medicijnen naar Gambia. Dit kan dankzij een medewerker van de brandweer en bekende medewerkers uit de thuiszorg.

Door deze verscheidenheid aan medicijnen, ben ik er van overtuigd, dat steeds meer mensen uit omliggende dorpjes naar Berending Health Center komen.

De meest voorkomende ziektes, aandoeningen zijn nog steeds: malaria, longproblemen, huidproblemen, hoge bloeddruk, bloedarmoede, geslachtsziekten, diarree, diabetes, epileptie en niet te vergeten, de verwondingen. Vooral door de manpower en brandwonden, gezien het koken op hout.

Natuurlijk worden er ook nog regelmatig kinderen geboren in de "kraamkliniek".

Heel af en toe komt ook een echtpaar vragen voor familieplanning. Dat houdt in dat de vrouw een keer per 3 maanden een injectie krijgt en daardoor de kans op een zwangerschap aanzienlijk verkleind wordt.

De vrouw is een grotere voorstander dan de man. Overbodig om dit vermelden.

Ook zijn er weer een aantal mensen overleden, zowel door ziekte als door een ongeval.

Jammer dat zij toch nog te vaak te laat hulp zoeken. Ook de lokale medicijnen spelen een (grote) rol. Is de cultuur.

In het begin van het jaar komen Esra en Dennis uit Nederland een aantal dagen "stage" lopen in het center. Beiden hebben een tussenjaar.

In het najaar komen Sara en Anouk voor een snuffelstage; hebben ook een tussenjaar.

Vanaf 10 november komt Lida en ook zij blijft enkele maanden. Is verpleegkundige. Als Lida in januari 2013 het center komt bezoeken tijdens een vakantie, geeft ze aan later terug te willen komen om vrijwilligerswerk te doen.

Zij start in Nederland een actie om geld in te zamelen voor elektriciteit voor het center. geweldig, want het is haar gelukt.

Kunnen nu ook koelkast gaan kopen. Een groot voordeel is dan, we kunnen Tetanus en antistof injectie tegen een slangenbeet bewaren en dus ter plaatse toedienen. Nu moeten wij nog helaas de mensen naar Gunjur of Brikama verwijzen.

Wat jammer is, maar wordt aan gewerkt, dat de termieten nog steeds teveel vernielen.

We wachten nu op een stalen kast, zodat we daar de meest gangbare medicijnen in kunnen bewaren. Gaat er komen.

In het voorjaar gaan we een overzicht maken, hoeveel mensen er geweest zijn in 2014, uit welke verschillende dorpen en het belangrijkste, met welke klachten, aandoeningen. Zal ik ter zijner tijd verwerken in de site(I hope so).

Dit alles is weer mogelijk gemaakt, mede door de inzet, donatie en welwillendheid van een aantal vrienden en bekenden.

Bedankt namens alle "klanten" van het Berending Health Center. Hopleijk kunnen we in 2015 weer/nog op jullie rekenen.

Dank jullie wel.


Adres:

Denis Breukers
Prof. Schermerhornpark 10
6716EC Ede
Nederland

Tel.: In Gambia: 02207685496
E-mail: ln.liamtoh@srekuerbsined

Openingstijden:

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Hilda | Antwoord 14.12.2014 15:32

Wat weer een mooi verhaal Denis. Wij hopen dat je dit werk nog heel lang mag blijven doen. Onze steun voor 2015 heb je weer. Hilda en Jan

Luberty | Antwoord 14.12.2014 11:07

Wat ben je toch een kanjer. Goed bezig hoor. Jammer dat de buren dat niet zien. Veel geluk, gezondheid en veiligheid in 2015. Bert en luberty

Mijnie | Antwoord 13.12.2014 20:02

Hoi Denis, wat interessant om van je belevenissen te horen over de afgelopen tijd. Fijn dat je kunt meewerken aan de Gambiaanse gezondheidszorg!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk