Berending!

Hier verbinden wij de mensen! Erg wit geworden toch!

Berending Health Center!

 

 Ik ben op "vakantie" geweest, zoals de mensen daar zeggen. Ik woon in Berending en ga in Ede op vakantie.

Het is nu het droge seizoen en dat houdt in dat het minder druk is in het center. Een groot verschil met het regenseizoen. Dit betekent niet dat er geen patienten zijn, maar (gelukkig) minder dan in het natte seizoen. Dat begint in juni/juli.

Aan gezien het nu 's avonds  kouder is door o.a. de wind, heerst er veelal verkoudheid, griep, longonsteking, keelpijn, koorts en spierpijn. De mensen kleden zich in mijn ogen niet voldoende of te laat tegen de kou die er op dat moment heerst. Een gezellige kant is dat er in bijna elk compound een "kampvuur" is, waarom heen de mensen dan zitten te genieten van de warmte en er wordt gepraat over vanalles.

Een van de meest aangrijpende dingen die ik ervaren heb in deze maanden, is van het jonge meisje dat de zwangerschap wilde afbreken(abortus).

Zij is 16 jaar en op heel jonge leeftijd geadopteerd door een wat oudere mevrouw in het dorp. De biologische moeder woont ook in Berending.

Het meisje komt er achter dat ze zwanger is, maar vertelt niet saan haar adoptiemoeder. In overleg met een vriendin besluit ze om naar de Marabou(soort medicijnman, kwakzalver) te gaan, voor medicijnen om een abortus op te wekken. Dit is echter verboden in The Gambia, maar zij gaat en krijgt medicijnen.

Twee dagen later ontstaat er een fikse bloeding. Zij valt flauw op "straat" en twee voorbijgangers brengen haar naar het center.

Omdat haar moeder van niets weet duurt het even voordat wij kunnen gaan handelen. Vast staat dat zij naar Gunjur naar het ziekenhuis moet voor een curatage. Na 1,5 uur breng ik haar daar naar toe. Twee dagen is zij terug in Berending en alles is goed gekomen.

Het komt voor dat jonge meisjes hetzelfde doen. Maar helaas gaan ze te laat om hulp vragen nadat de bloeding is gestart met als gevolg dat zij dood bloeden.

Het is vanuit de regering niet toegstaan om abortus te plegen, maar het gebeurd op illegale manieren toch. De kans bestaat als jij zo iemand behandelt, jij daarvoor gestraft wordt. Mijn uitgangspunt is: ik wil en ben er om haar te helpen. Zij komt om de bloeding op te heffen en niet voor een abortus. De jongen die ook in het center werkt, blijft met zijn handen van dit meisje af, omdat hij bang is gearresteerd te worden. Dat zie ik dan wel weer.

In dit seizoen veel gasten gehad in het center; Nederlanders, maar ook mensen uit Belgie. De meeste gasten zijn mensen die op de een of andere manier het center steunen. Zij zijn blij met eigen ogen te zien, wat er met hun steun gedaan wordt. Gelukkig begrijpen en zien ze ook dat de steun echt nodig is, om het center te kunnen laten voort bestaan.

En het voort bestaan betekent voor de inwoners van Berending, medische hulp in eigen dorp. Ze hoeven geen lange reizen te maken voor hulp.

Het aantal Malaria gevallen is minimaal nu in dit seizoen. Gelukkig maar. Waar we trots op zijn is dat we op een na, alle mensen met Malaria hebben kunnen helpen. Slechts een jongetje van 4 is accuut door gestuurd naar ziekenhuis Brikama en is daar 1 uur na aankomst alsnog overleden. Ouders wachten jammer genoeg te lang. Vaak een geldkwestie.  

Net voordat ik op 26 april op "vakantie" naar Ede ga, is het center helemaal opgeknapt. Was ook nodig. Het is van binnen en van buiten geschilderd.

Nadat de schilder klaar was, zijn wij begonnen met het schoon maken en opruimen van het center. Een hele klus, maar niet voor niets. Het ziet er nu geweldig uit.

Net in deze dagen waren Irma en Hanna uit Aalsmeer in Berending. Zij logeerden in de lodge van Wim. Hun doel was om meerdere dagen in het center te komen helpen. Nou, dat is goed gelukt en wij zijn Irma en Hanna heel erg dankbaar.

Irma is verpleegkundige en Hanna kwam op snuffelstage vanuit haar school. Ze zijn 1 halve dag in Gunjur ziekenhuis geweest met OC(werkt in center van Berending) en 1 dag met ons naar Kartack in Casamanche.

Verder hebben zij cakes gebakken en deze in het VU-ziekenhuis verkocht. De winst is voor een goed doel en dat is het Berending Health Center geworden. Ite(is voorzitter van een stichting die Gambia steunt en dan met name Berending) heeft mij gevraagd na te denken wat te doen met het bedrag. Ik heb haar een advied gegeven en dat is: vervanging van de ambulance. De huidige doet het te regelmatig niet en dat kan en moet niet in de "bush". We wachten af wat er gedaan wordt.

 

Bedankt en lieve en warme groetjes,

 

De mensen van Berending en ik!! 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Luberty | Antwoord 04.05.2013 19:59

Prachtig Denis' wat ben je toch een kanjer!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk