Berending 2012!

Op ons terrein hebben we ook een "winkel" gebouwd. Mamadou is de shopkeeper. Hij woont en werkt hier 7 dagen per week van 7 uur tot 24 uur.
Hun cultuur. Een aantal jongens komen terug uit de bush, nadat ze besneden zijn. Gedurende 3 weken hebben de jongens ergens in de bush verbleven.
Medicijnen op tafel in het Health Center Berending.

Beste familie, vrienden en kennissen,

Sinds 28 november ben ik voor "vakantie" thuis. Zo noemen de mensen van het dorp Berending mijn verblijf in Nederland.

Het jaar 2012 is een bijzonder jaar. Ben nog nooit zo'n lange tijd in Gambia geweest en Jan en ik hebben er een huis gebouwd. Heel snel zal ik een foto toevoegen om jullie een indruk te geven. Deze periode heeft energie gekost, maar daar krijg je dan ook wat voor. Ik ben erg dankbaar naar Jan toe, dat hij zoveel moeite doet, om ons huis daar, ook een thuis te laten worden.

Wat het werken betreft: het bevalt mij nog steeds heel erg goed. Het is zinvol, heeft een duidelijke meerwaarde voor de mensen in en rondom het dorp Berending. Ze komen zelfs uit Senegal. Deze mensen lopen 1.5 uur om het Health Center te bereiken.

Het is goed om te merken, te voelen, dat ik steeds meer eigen word met de mensen. Zij leren mij kennen en ik hun. Een grote rol voor mij is, om hun cultuur te leren kennen en te respecteren. Niet altijd makkelijk. Een voorbeeld: de wanden van de verloskamer zijn met bloed besprenkeld, omdat er een mannelijke inwoner binnen kwam, terwijl er een bevalling gaande was. Doen ze dat niet, dan gaat zowel de vrouw als de man dood. Dit is een geloof van de Jola's, de stam die in Berending woont.

Dank zij medicijnen heb ik weer veel mensen kunnen helpen. Het gaat dan o.a. om epileptie, diabetes, hoge bloeddruk en geslachtsziekten en nog veel meer.

Wat nieuw is, dat er mannen komen met prostaat klachten. Daar ga ik nu in overleg met een nederlandse huisarts, iets aan proberen te doen.

Sinds oktober is het aantal Malaria-gevallen schrikbarend toe genomen. Het heeft dit regenseizoen(van juni tot medio oktober) erg veel en langdurig geregend. Dat is wat de malariamug nou net wil. Hierdoor groeit alles extra goed, zoals gras bijvoorbeeld.

Sinds kort stelt de overheid van Gambia medicijnen ter beschikking voor malaria. Er wordt van je verwacht, dat je een juiste administratie bij houdt. Dat doe ik dan ook en ik word geacht dit iedere maand voor de vijfde bij de overheid in te leveren. Tot nu toe gelukt.

Het aantal verwondingen is ook schrikbarend. Dat komt o.a. door de manpower die de mensen moeten gebruiken. Ze hebben geen machines net zoals wij. Een andere bijkomstigheid is het aantal ongelukken met fietsen, brommers en af en toe een motorfiets, wat toeneemt. Heel langzaam gaan deze daar ook hun intrede doen,bij mensen die werken en moeten reizen.

Bij de meeste verwondingen doet Biogaze goed werk. Ook dit breng ik iedere keer mee uit Nederland.

Ik moet toegeven, dat ik door de bouwbezigheden, te weinig foto's heb gemaakt van mijn werk. Ik beloof jullie mij te beteren, als ik weer aan het werk ga.

 Namens alle mensen die ik help, hartelijk dank voor de donaties. Natuurlijk ook dank van mij. Dankzij de donaties, kan ik extra dingen doen, waar de inwoners profijt van hebben.

BEDANKT EN WIJ HOPEN OP JULLIE TE MOGEN BLIJVEN REKENEN!!!!

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Hennie en Wendy | Antwoord 24.05.2013 18:17

Wat is jullie huis mooi geworden! Wat ontzettend goed van je, Denis, dat je dit werk doet. Wij vonden jouw verhaal heel interessant, Hennie en Wendy

Fanny | Antwoord 20.01.2013 21:14

Wat is je huis mooi geworden zeg!!! Super gaaf!! Ik hoop dat ik snel weer een keer die kant op kan! groetjes, Fanny

Ruud Breukers | Antwoord 30.12.2012 12:02

Deny fijne pagina mooi maar de groene letters op die achtergrond {bruin-geel} is slecht te lezen gr.RUUD.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk