Sulay en de culturele dans!

Takken worden gebruikt om indruk op de meisjes/vrouwen te maken.

De KUMPO in kleur ivm. speciale gelegenheid ( volgens mij Tobaski(feest van de Islam).

Regelmatig is er disco in de lodge waar ik woon. Gaat door tot in de kleine uurtjes en drank.... is er niet te krijgen. Alleen water.

Sulay in de bush. Hij verbouwt daar mais, watermeloen, rijst, komkommer en boontjes.

Met een kattepult worden de vogels weg gejaagd. Maar er zijn ook nog loslopende koeien. Die lusten en vertrappen veel.

Dit is een vrucht van een boom die op de palmboom lijkt. Je houdt je hart vast als er iemand in de boom klimt, om de vruchten af te hakken.

Hier klimt een jongen in de boom via een "stok".

...en zo ziet de vrucht er van binnen uit. Ze slurpen ze leeg. Ik vind het niet echt lekker.

Dit is mijn diner. Voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht tegelijk!

Dit is de voet van Adama. Hij is tussen de spaken gekomen. Een jongetje van 4 jaar. Helaas heb ik geen foto waarop het resultaat te zien is. Biogaze(zalfpleister) doet zijn werk daar goed.

Dit is Taffa, klaar om te gaan dansen. Hij is de eigenaar van de lodge waar ik verblijf.

Dit is Mariama, de vrouw van Taffa. Zij is in verwachting en denkt dat de baby in januari geboren wordt. Geen vrouw weet daar precies wanneer ze uitgeteld is. Is niet belangrijk.

Door de familie Tamba( ouders van Sulay) ben ik voor het diner uit genodigd. Samen eten uit een groot "basin". Ik vind het wel wat hebben.

Iets duidelijker te zien. Het eten is rijst met vis en gekookte bladeren als groente. Ik eet alles mee.

Er is geen dag voorbij gegaan of ik had de mogelijkheid om "groene thee" te drinken. Hun noemen het: Eitiere. Heel erg zoet. Wordt van de vroege morgen tot diep in de nacht gedronken. Het kan ook van melk gemaakt worden en dan noemen ze het: lait. Heerlijk allebei.

Van juli tot eind november 2011 ben ik in Berending geweest. Op onderstaande foto's geef ik u/jou/jullie een indruk van het dorpje.

Er zijn foto's van de school ( Pallum genoemd) en ook gebouwd door Marga en Jan.

Verder zijn er foto's van het cultureel dansen met een Kumpo. Dat is een iemand die in een "graspak" een belangrijke rol speelt. De mensen van Berending hebben veel vertrouwen in deze Kumpo.
Bij voorbeeld: als er ruzie is tussen twee of meerdere mensen in het dorp, kan en zal hij er voor zorgen, dat dit opgelost wordt.

Ook zie je foto's van de lagere school die in aanbouw is. Als het goed is, is de school in januari klaar. Er is in Berending dan een nursery school( = kleuterschool ), dagopvang en een lagere school. Het voordeel is, dat kinderen langer in eigen dorp naar school kunnen. Ze hoeven dan niet naar een groter, nabij gelegen dorp.

Ook zijn er foto's te zien van mensen met wonden. Er zijn foto's van hoe het eruit zag in het begin en hoe na een aantal dagen/weken behandelen.

Als u/jij/jullie vragen hebben betreffende een of meerdere foto's, graag, kom er mee.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk