In Berending.

Op deze foto ziet u/zie je, waar Taffa en ik bezig zijn met het uitdelen van spullen. Hier gaat het met name op kleding, door u/jullie gegeven. Zelden heb ik zo'n blijde gezichten gezien van mannen, vrouwen en ook kinderen. Wat ik verkeerd heb in geschat, is dat de mensen erg blij zijn met Europese schoenen. Dit om de kwaliteit. Zowel heren-, dames-, als kinderschoenen. Dus..., mocht u schoenen hebben die u weg wilt doen, geef ze aub. aan ons. Wij zorgen dat ze in Gambia komen. Namens hun allen: BEDANKT!

Bezoeken van de ouderen in Berending.

In de 18 weken dat ik in Berending ben geweest, heb ik samen met Lamin Jatta(daar bekend als OC), alle oudere mensen thuis bezocht en in kaart gebracht. Ze wonen in familieverband en een dergelijke samenleving wordt een compound genoemd.
Ik heb bij mensen diabetes( = suikerziekte ), oedemen ( = vocht vast houden ), hoge bloeddruk, lage bloeddruk, parkinson, reuma, artritis, heupklachten, pijnlijke gewrichten, wonden, een minder goede stemming geconstateerd.

Dankzij de medicijnen die ik vanuit Nederland via sponsorgeld of zo gekregen heb, heb ik veel mensen kunnen helpen.

Het is kicken om te zien, hoe deze ouderen na enkele dagen of weken opgeknapt zijn. Dit gaat je door merg en been, geeft mij een geweldig voldaan gevoel.


...en wat nog meer....!

 Dit is Sulay. Hij is een man van 25 jaar en heeft al jaren epileptie. Is ooit door een arts geconstateerd. Dit houdt in dat regelmatig een epileptisch insult ( = wegraking ) krijgt. In de meeste gevallen gaat dit gepaard met verwondingen.
Op een dag komt zijn zus naar het Health Center om hulp te vragen.
OC en ik gaan op huisbezoek. Daar treffen we Sulay aan met verwondingen op de linker gezichtshelft. Hij is de laatste dagen meerdere malen gevallen.

Ik weet dat er medicatie bijzit, om deze aanvallen te voorkomen. Ik lees nog eens goed de bijsluiter en ik start een lage dosis. Al gauw blijkt dat het wel wat doet, maar niet voldoende. Ik verhoog de dosering en jawel, vanaf augustus tot het moment dat ik naar huis ga, heeft hij geen wegraking meer gehad.

Gelukkig komt hij met de medicatie toe, totdat ik terug kom in januari 2012.

 

Mevrouw Fatou Manga....

Deze Mevrouw is erg ziek en lusteloos als we haar bezoeken. Bij elke bewoner controleren we een aantal dingen, zoals de bloedsuiker, de bloeddruk, de temperatuur, luisteren de longen en de algehele conditie stellen we aan de orde.
Hiervoor heb ik speciale formulieren mee genomen.

Als we de bloedsuiker controleren, blijkt deze 29,5 te zijn. Normaal is 3,5 tot 5,5.

We starten meteen medicatie, die het lichaam stimuleert om insuline aan te maken. De eerste week controleren we haar dagelijks. Na enkele dagen gaat de bloedsuiker al meer de normale waarde aannemen.
Na een week komt Mevrouw naar het Health Center gelopen, voor de controle. Deze bouwen we langzaam af tot een maal per maand.

Het is mooi om te zien, hoe Mevrouw Fatou Manga opknapt en weer dingen kan en gaat doen. Gaat zelfs weer naar de rijstvelden om deze te verbouwen.

Op bijgaande foto is Mevrouw van de partij tijdens een avond "cultureel dansen". 
 IN DECEMBER 2012 OVERLIJDT DEZE MEVROUW. HEEFT DAN EEN ERNSTIGE WOND AAN HAAR VOET. MOGELIJK ID DIT MEDE DE DOODSOORZAAK.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk