Erg leerzaam voor mij!
Het werken daar!
Na 8 weken in de bush gewerkt en geleefd te hebben, vertrek ik naar de "bewoonde" wereld van Gambia.
Eerst ga ik wonen in Bakau, samen met Roelien in een guesthouse. Roelien is een nederlandse arts in opleiding(is klaar in februari 2011). Zij werkt in het ziekenhuis van Banjul, de hoofdstad van Gambia.
Ik ga werken, mede op verzoek van De Heer Omar Sey,( staatssecretaris van Volksgezondheid ) in het Serekunda ziekenhuis. Het is een nieuw ziekenhuis, geopend in mei 2010.
Eerst ga ik op een afdeling werken, waar zowel kinderen als volwassenen verpleegd worden. Ook hier weer het merendeel met Malaria.
Het komt regelmatig voor, dat iemand moet worden overgebracht naar het ziekenhuis van Banjul. Daar is meer specialisme en dus deskundigheid aanwezig. Helaas voor sommige mensen komt deze hulp te laat. Mijn inziens wordt er te lang gewacht, voordat er actie wordt ondernomen. Ik durf te stellen, dat door een actie van mij en mijn standvastigheid op dat moment, mensen van de dood heb gered.
Na 3 weken, ga ik werken op de eerste hulp. Daar komen dus alle patiënten binnen; daar worden ze als eerste gezien.
In al die weken dat ik daar gewerkt heb, zie ik geen arts. Hier is een enorm tekort aan in Gambia. Maar de verpleegkundigen zijn heel erg bekwaam. Op de afdeling werkt een Cubaanse arts, die tijdelijk uitgezonden is. Ik heb daar mijn bedenkingen bij, na wat ik ervaren heb. Komt namelijk niet erg betrokken over op mij, maar zal ook te maken hebben, met wat ik gewend ben. De artsen zijn zeker niet onaardig.
Het ziekenhuis is van de staat( de president ). Dat heb ik niet meteen in de gaten. Helaas pas als ik al wat dingen uit de donaties geschonken heb: onder andere een elektronische bloeddrukmeter, een infrarood oorthermometer en een bloedsuiker test apparaat.
Natuurlijk speelt hier het hebben van geen geld bij de mensen ook een rol, maar ik ga daar anders mee om dan in Berending, omdat het een staatsziekenhuis is.
Op deze beide werkplekken, heb ik veel geleerd. Overal is hulp heel hard nodig. Dat komt mij goed van pas, als ik weer naar Berending ga. Dat ervaar ik als ik daar voor Yayha(de verpleegkundige in Berending) ga waarnemen in maart 2011. 
Nu weet ik ook waar mijn voorkeur naar uit gaat: werken in een health center in de bush. Daar leren de mensen je kennen, ik leer de mensen kennen en op die manier, word ik een "onderdeel" van die mensen en hun dorpje.
Dat doet mij goed. Daar krijg ik energie van.
 
Dit is het Serekunda ziekenhuis in de plaats Serekunda.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Winnie de Bruijn | Antwoord 13.06.2017 22:46

Wat een boeiend verhaal joh, wil in Nov dit jaar vrijwilligers werk doen in Gambia net als 4 j geleden . Heb jij de email van dit ziekenhuis 😘

Denis Breukers 18.06.2017 15:17

Het Health Center heeft geen e-mail. Ik ben degene die daar werkt en verantwoordelijk is. Groetjes en succes in The Gambia.

pelle | Antwoord 30.08.2014 21:49

Hoi
een goede vriend van mij is nu in gambia op vakantie Hij is geveld door malaria hij moet naar het ziekenhuis hoe kunnen we helpen zonder geld

myriam | Antwoord 03.09.2013 23:48

Je doet heel goed werk, ga zo door!
Heb ik een vraagje; als een kind binnen komt met malaria wat zijn daar de kosten van voor deze mensen? gr Myriam

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk