Zo leef ik daar!
Een indruk.
Als ik op 21 augustus in Gambia aankom, is het in het regenseizoen. Dan is alles groen en ziet het er levendig uit.
Wat het minder levendig maakt, is de Ramadan(30 dagen vasten voor de Moslim). Gambia is namelijk overwegend Moslim. De mensen zijn moe, eerder geprikkeld, er is geen muziek, dus het is "doods". De Ramadan duurt tot 10 september.
Vanaf dat moment wordt voor mij het verschil heel duidelijk: zo ken ik de Gambianen weer.
De eerste 7 weken verblijf ik in Berending, in een lodge. Daar is geen water, elektriciteit, het is dus met alles behelpen. Och, dat went snel genoeg.
Wat het voor mij moeilijk maakt, is de aanwezigheid van ratten 🤒in en om je "huis". Dat verhaal kennen jullie inmiddels wel.
Het wordt om ongeveer 19 uur donker en dat blijft zo tot 's morgens 7 uur. Dit het hele jaar door. het is dus bijna altijd op hetzelfde tijdstip donker en licht.
Er valt veel regen, harde buien, maar al het water, droogt daarna ook weer snel op. Veel buien gaan gepaard met hevig onweer.

Berending is een klein dorpje, in de bush. Het heeft geen verharde wegen. De dichts bijzijnde "stad" ligt op ongeveer 1 uur rijden met de auto. Auto's zijn er nauwelijks, dus alles gaat per taxi, fiets of lopens.
Het health center van Berending heeft een afdeling met 6 bedden voor mensen die eventueel kort opgenomen dienen te worden. Ook is er een aparte kraamafdeling. Hier worden de meeste kinderen uit het dorp geboren, met hulp van de verpleegkundige of een baakster uit het dorp. Twee vrouwen zijn dat.
De vader is nooit aanwezig bij een geboorte, want dat zal ongeluk brengen.
Er is een school, ook gebouwd met behulp van Marga en meerdere Nederlanders, net als het health center. Er wordt les gegeven tot groep 3. Daarna moeten de kinderen ongeveer 30 à 40 minuten lopen, voor lager vervolgonderwijs. De naam van dat dorp is Gunjur.
Nu, in april 2011 wordt gestart met de bouw van een eigen lagere school in Berending. Weer met dezelfde hulp vanuit ons land.
In en tijdens het regenseizoen, is Malaria de meest voorkomende ziekte. Als de mensen geld hebben komen ze tijdig naar het ziekenhuis. Is dat er niet en wordt er daarom te lang gewacht, dan heeft dat vaak de dood tot gevolg. Op deze manier heb ik ook weer met jullie donaties kinderen en volwassenen, kunnen "redden".
Wat ook jammer is, dat meisjes, vrouwen die zwanger zijn, niet op controle komen. Ook dat kan nare gevolgen hebben, met alle consequenties van dien.

Als verpleegkundige vanuit Nederland of een ander Europees land, kun je daar heel veel goeds doen. Ik doe dat heel graag en dat klinkt jullie niet vreemd in de oren.
Dit alles kan ik doen, mede dankzij de donaties die ik ontvangen heb en hopelijk weer mag gaan ontvangen.
Op een aantal foto's kunnen jullie zien wat ik gedaan heb met die giften. Ik heb nl. wat spullen aangeschaft voor het health center in Berending en voor een afdeling in het ziekenhuis van Serekunda.  Natuurlijk staat het merendeel niet op een foto.

Dank jullie wel, mede namens de inwoners van Berending!
 
Dit is de elektronische bloeddrukmeter, die ik aan het health center geschonken heb. Wat een uitkomst.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ina Kleverlaan | Antwoord 20.05.2011 00:13

Geweldig wat je daar gedaan hebt. Mooie rapportage.Wat leven we hier toch in luxe!!!!!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.06 | 12:29

Je krijgt heel wat voor je kiezen Denis. Ik vind je heel moedig! Geniet van je verloftijd in Nederland! Lieve groet, Mijnie

...
03.01 | 17:18

prachtig Denis een naamgenoot echt verdiend, wij wensen jullie een vruchtbaar en gezond jaar in 2018, groeten vanuit Berlicum xxx

...
19.12 | 09:54

Jij hebt ook facebook? Dan stuur ik je daar een messenger bericht" ok. MAr dan moet je het wel accepteren

...
18.12 | 23:00

Ja dat kan ook, via internet is veel mogelijk, waar woon jij?

...
Je vindt deze pagina leuk